זכות הירושה

עו"ד רם גלבוע

דיני משפחה

נובמבר 27, 2019

מה תמצאו במאמר?

משמעות זכות הירושה

משמעות זכות הירושה היא שאדם אשר צבר רכוש (נכסים, הון וכו’) בחייו מעביר את רכושו במתנה לאחר מותו לאדם אחר לרוב למשפחתו הקרובה (בן זוג וצאצאים).

ירושה במובן חוק הירושה, התשכ”ה-1965 – הוא פעולה משפטית, המתייחסת להעברת רכושו של נפטר ליורש. חוק הירושה קובע בס’ 1 כי עם מותו של אדם עובר עזבונו ליורשיו.

עזבונו של אדם מהווה את כל מסת הנכסים של המנוח הנאספת לעיזבון ועוברת בירושה ליורשים.

הדין הישראלי מכיר בשתי דרכים של העברת ירושת אדם לאחר פטירתו ליורשים – “על-פי דין” או “על-פי צוואה”.

ירושה על פי דין

אדם שנפטר ולא הותיר צוואה חוקית, היורשים נקבעים לפי הוראות חוק הירושה. היורשים על פי הדין עשויים להיות בני הזוג, קרובי משפחתו של המוריש (עד להורי הוריו וצאצאיהם) או המדינה.

חלקו של בן הזוג בירושה תלוי בקיומם של קרובי משפחה. אם – אין כאלה או – ישנם רק צאצאים של הורי ההורים של המוריש, בן הזוג יורש את הכול. אם ישנם הורי הורים או אחים וצאצאיהם, הוא יורש שני שלישים של הרכוש (ובתנאים מסוימים – את כל דירת המגורים של הזוג). אם ישנם צאצאים של המוריש או הוריו, בן הזוג זכאי למחצית הירושה. בן זוג לפי החוק – הוא בן זוג נשוי כדת משה וישראל, אך החוק גם קובע כי – ידועים בציבור של מורישים שלא היו נשואים ושאינם נשואים בעצמם – יהיו זכאים לירושה כאילו היו בני זוג.

ירושה על-פי צוואה

 הצהרה חוקית בכתב של כוונות המצווה בנוגע להקניית רכושו לאחר מיתה.

צוואה להבדיל מחוזה, היא פעולה משפטית חד צדדית הנעשית באופן אישי ואך ורק על ידי המצווה עצמו.

החוק בישראל קובע דרכים שונות לעשיית צוואה (בכתב יד, בעדים, בפני רשות ובעל פה). בניגוד לחלק ממערכות המשפט האחרות, לפי הדין הישראלי יש למצווה חופש מוחלט לצוות, והוא יכול לצוות את כל רכושו או כל חלק ממנו לכל אדם שיבחר, בין אם היה אמור להיות יורשו על פי דין ובין אם לאו. כלל ייחודי נוסף לחוק הישראלי הוא הסמכת בית המשפט לקיים צוואה, כאשר התקיימו מרכיבי היסוד בצוואה וברור שהיא משקפת את רצונו החופשי והאמתי של המצווה, למרות פגם או העדר של מרכיב שנקבע בחוק לצוואה..

צו ירושה וצו קיום צוואה

צו ירושה הוא צו משפטי הנהוג בישראל שקובע את זכותם וחלקים של היורשים השונים, כאשר הנפטר לא ערך צוואה. הצו אינו מפרט את פרטי הרכוש אלא רק דן בזכויות וזהות היורשים.

כאשר הנפטר ערך צוואה, מוצא צו קיום צוואה אשר נותן אסמכתה חוקית להוצאה לפועל של צוואתו של הנפטר.

הצווים הנ”ל מהווים אסמכתה משפטית לצורך העברת זכויות במקרקעין על שם היורשים, וכן קבלת כספים או זכויות אחרות שהיו מופקדים על שם המוריש אצל צד שלישי, כגון בנק, קרן גמלאות וחברת ביטוח.

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ

ניתן לפנות גם בפייסבוק

אפשר גם דרך הווטסאפ

מאמרים נוספים

הסכם זוגיות חד מינית

סטאטוס במדינות רבות, למצבו המשפחתי של האדם (“סטאטוס”), קיימות השלכות חוקיות-כלכליות-חברתיות ביחס לזכויותיו וחובותיו, והדבר בא לידי ביטוי בשלל עניינים ותחומים, כגון: ירושה, זכויות...

העתקת מקום מגורים של קטינים

הליך גירושין גירושין מהווים תמיד אבן דרך משמעותית ביותר בהתפתחות של משפחה ככלל ועבור ילדי המשפחה בפרט ולמעשה מהווים האירוע היותר משמעותי בילדות של...

חובת האב לילדיו הקטינים לאחר הגירושין

משולש היחסים מערכת היחסים וכן החובות והזכויות של המשולש המורכב מאב, אם וילד קטין מתחיל, לענייננו כמובן, בהבאת הילד לעולם ומסתיימת עם הגעת הילד...

השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם

חייגו עכשיו וקבעו פגישה אישית

דילוג לתוכן